Οι Γούρνες είναι ένας παραλιακός οικισμός που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Ηρακλείου, μετά το Κοκκίνη Χάνι.

Αρχικά ο οικισμός ήταν ένα μικρό χωριό μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 50, όταν εγκαταστάθηκε στην περιοχή η Αμερικάνικη Αεροπορική Βάση η οποία καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής. Σταδιακά η περιοχή άρχισε να αναβαθμίζεται και να αναπτύσσεται σιγά σιγά με ξενοδοχεία και σπίτια που φιλοξένησαν κυρίως τους εργαζόμενους στη Βάση. Όταν η Βάση έκλεισε το 1993, η περιοχή ερημώθηκε αφήνοντας πίσω ανεκμετάλλευτες περιοχές και άδεια κτήρια. Από τότε οι Γούρνες εξελίχθηκαν σε ένα ήρεμο παραθεριστικό προορισμός, ο οποίος συνεχίζει να αναπτύσσεται σήμερα, αλλά με αργούς ρυθμούς.

Στην περιοχή σήμερα υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και τουριστικά καταστήματα κατά μήκος της παραλίας. Εστιατόρια και καφετέριες υπάρχουν στον κεντρικό δρόμο του Γουρνών, ενώ πολλές μόνιμες κατοικίες αρχίζουν να χτίζονται περιμετρικά του κεντρικού δρόμου.

Σήμερα, η Αμερικάνικη Βάση φιλοξενεί τον Θαλασσόκοσμο, το μεγαλύτερο ενυδρείο της χώρας μας, την Δεινοσαύρια και το μικρό Πλανητάριο της Κρήτης. Μπροστά από το Ενυδρείο και κατά μήκος του οικισμού θα συναντήσετε πολλές παραλίες που είναι ιδανικές για οικογένειες λόγω της αμμουδιάς και των ρηχών νερών τους.

Όταν επισκεφτείτε τις Γούρνες, μην αμελήσετε να κάνετε μία βόλτα στον παραλιακό δρόμο, όπου υπάρχει ένας όμορφος δρόμος για περίπατο δίπλα στη θάλασσα, μήκος ενός χιλιομέτρου περίπου. Στο τέρμα του δρόμου, θα συναντήσετε το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου με θέα στο κρητικό πέλαγος.