Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα του νησιού της Κρήτης και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι στο νησί και διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σε κίνηση αεροδρόμια της χώρας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 173.993 κατοίκους και η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τη γεωργία, και το εμπόριο.

Η πόλη

Σύμφωνα με διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα, τα πρώτα ίχνη πολιτισμού για τη πόλη του Ηρακλείου αρχίζουν να διακρίνονται γύρω στο 3000 π.Χ.. Επειδή η περιοχή αυτή αποτελούσε για τη μινωική Κνωσό το κοντινότερο σημείο με πρόσβαση στη θάλασσα, οι Κνώσιοι αποφάσισαν να ιδρύσουν εδώ ενα παραθαλάσσιο οικισμό και ένα μικρό λιμάνι, το οποίο και ονόμασαν Ηράκλειον.

Η πόλη διαθέτει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Ενετικά Τείχη, το Ενετικό Λιμάνι, το φρούριο Κούλε, την κρήνη Μοροζίνι και η Ενετική Λότζια. Τα περισσότερα απο αυτά τα λαμπρά οικοδομήματα χτίστηκαν κατά τη περίοδο της Ενετοκρατίας, όπου οι Βενετοί κατάφεραν να μετατρέψουν τη μικρή πόλη του Ηρακλείου σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη.

Όσον αφορά τα μουσεία της πόλης, τρία από τα καλύτερα που αξίζει να επισκεφθείτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Κλίμα

Το κλίμα της πόλης του Ηρακλείου χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια, καθώς το θερμόμετρο δείχνει σπάνια κάτω από τους 10°C τη χειμερινή περίοδο, ενώ και κατα τη διάρκεια τη καλοκαιρινής περιόδου, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν δύσκολα τους 30°C.

Οι κάτοικοι

Μια βόλτα στο κέντρο και στα στενά σοκάκια της πόλης του Ηρακλείου είναι σίγουρο πως θα σας πείσει οτι οι Ηρακλειώτες είναι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Στους δρόμους θα συναντήσετε κόσμο καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή ξεχωρίζουν ως οι μέρες που το κέντρο σφίζει από ζωή.