Το χωριό Καμηλάρι βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου σε απόσταση περίπου 65 χιλιομέτρων από τη πόλη του Ηρακλείου πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού.

Πρόκειται για ένα ήσυχο παραδοσιακό χωριό το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε τρεις λόφους προσφέροντας υπέροχη θέα τόσο στον κατάφυτο κάμπο της Μεσσαράς όσο και στο Λιβυκό πέλαγος. Αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό για πολλούς τουρίστες αφού σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται οι διάσημες παραλίες των Ματάλων, του Κομμού και του χωριού Καλαμάκι, καθώς διαθέτει και αρκετούς χώρους διαμονής όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώρους διασκέδασες και αρκετές ταβέρνες.

Ιστορικά το χωριό κατοικείται από τη μινωική εποχή όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην περιοχή αλλά και ένας μινωικός θολωτός τάφος.

Οι κάτοικοι του χωριού, που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμούν τους 481, είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και τηρούν τα παραδοσιακά έθιμα. Ακόμα καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εδώ αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις.