Το Τζερμιάδο (ή Τζερμιάδω) είναι το μεγαλύτερο χωριό του Οροπεδίου Λασιθίου και βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική και δυτική είσοδο του Οροπεδίου.

Η ονομασία του χωριού, όπως και στα περισσότερα χωριά του Οροπεδίου, προέρχεται από τους πρώτους οικιστές κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Εκείνη την περίοδο, οι Ενετοί έδωσαν σε πρόσφυγες διάφορες εκτάσεις της περιοχής ώστε να αρχίζουν να την καλλιεργούν, μετά τα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάστηκαν.

Σε ολόκληρη την περιοχή, έχουν βρεθεί πολλά αγγεία της Μεσομινωϊκής περιόδου, ρωμαϊκά νομίσματα και πολλά ακόμη χάλκινα αντικείμενα. Ο αριθμός των ευρημάτων και η σπουδαιότητά τους φανερώνουν ότι το χωριό είχε κατοικηθεί από τα πρώτα Μινωικά χρόνια. Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, εξέχουσα θέση έχει το γνωστό σπήλαιο της Τράπεζας (ή Κρόνιον), το οποίο μαζί με το Δικταίον Άντρο στο χωριό Ψυχρό, αποτέλεσαν τους σπουδαιότερους χώρους λατρείας του Δία στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Το χωριό έχει εξελιχθεί σε μια μικρή πόλη, καθώς υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν διαμονή, ενώ καταστήματα πρώτων ειδών και παραδοσιακές ταβέρνες προσφέρουν εκλεκτούς τοπικούς μεζέδες. Εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα υποκαταστήματα τραπεζών, θα βρείτε και το γηροκομία του χωριού, το οποίο λειτουργεί σε ένα κτίριο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής υπό την φροντίδα της Ιεράς Μητρόπολης Πέτρας.

Εκτός από τις φυσικές ομορφιές του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, στο Τζερμιάδο θα θαυμάσετε όμορφες εκκλησίες και μοναστήρια, όπως τον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, το Κάστρο Κασάρμα και φυσικά αμέτρητους ανεμόμυλους που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής.