Το Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου με το επιβλητικό θαλάσσιο φρούριο, γνωστό σήμερα ως «Kούλες», καλωσορίζει τους επισκέπτες στην ιστορική πόλη του Ηρακλείου.

Το σήμα κατατεθέν της πόλης αποκτά την οριστική του μορφή κατά τον 16ο - 17ο αιώνα.

Το Ενετικό Λιμάνι, που βρίσκεται δυτικά του σύγχρονου λιμανιού, βρίσκεται στο τέλος της 25ης Αυγούστου, του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης που ξεκινάει από την Πλατεία Λιονταριών. Στην είσοδο του λιμανιού, μπροστά από το φρούριο Κούλες, ξεκινάει ο λιμενοβραχίονας του νέου λιμανιού του Ηρακλείου, ο οποίος είναι και ο αγαπημένος περίπατος των κατοίκων της πόλης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά μήκος του λιμενοβραχίονα, που φτάνει μέχρι το φάρο του λιμανιού, υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες, οικογένειες με μικρά παιδιά, ποδηλάτες, αλλά και πολλές παρέες νέων παιδιών που περνούν την ώρα τους πάνω στο τείχος του.

Στο Ενετικό Λιμάνι, υπάρχουν πολλές μικρές βάρκες και ψαράδες που συνεχώς θα τους βρείτε να συντηρούν τα δίχτυα τους. Εκτός από τις βάρκες και τους ψαράδες τους, θα συναντήσετε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου τα Νεώρια, που ήταν τα παλιά ναυπηγεία της πόλης, αλλά και ένα δύο χώρους εστίασης, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ρόφημα ή φαγητό με θέα το θαλάσσιο φρούριο.