Στο Φρούριο Φορτέτσα, πάνω από την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ξεχωρίζει στο κέντρο το τετράγωνο κτίριο με το μεγάλο τρούλο, το Τζαμί του Ιμπραήμ Χαν.

Το κτίριο κατασκευάστηκε περίπου το 1583 κατά την Ενετοκρατία και λειτούργησε ως χριστιανικός ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Καθώς, όμως, ο καθεδρικός ναός της πόλης είχε καταστραφεί από επιδρομή, οι Ενετοί αποφάσισαν να μεταφέρουν το ναό σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Έτσι, μεταφέρθηκε στο εσωτερικό του κάστρου της Φορτέτσας και συγκεκριμένα στο ναό του S. Nicolo. Μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς (1846), προστέθηκε ένας μεγάλος θόλος διαμέτρου 11 μέτρων περίπου, μετατρέποντας το ναό σε τζαμί αφιερωμένο στο σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Ιμπραήμ Χαν (Ιμπραήμ Α').

Σήμερα, σώζονται τα σφαιρικά τρίγωνα που σχηματίζονται στις γωνίες από τα τόξα που υπάρχουν στους τέσσερις τοίχους του, όπως και το τόξο πάνω από την είσοδο. Ακόμη, διακρίνεται το μιχράμπ με τα ανάγλυφα σχέδια και βάση του γκρεμισμένου μιναρέ στο εσωτερικό του ναού. Στο Φρούριο, υπάρχουν ακόμα δύο ναοί, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Θεοδώρου του Τριχινά.