Κατά μήκος της παραλιακής οδού, στο παλιό ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, θα συναντήσετε τα νεώρια. Συγκεκριμένα, στο τέλος της οδού 25ης Αυγούστου, κατεβαίνοντας δεξιά τα μαρμάρινα σκαλιά θα βρεθείτε στα Ενετικά νεώρια της πόλης.

Τα νεώρια είναι στεγασμένοι επιμήκεις χώροι, όπου κατασκεύαζαν και επισκεύαζαν τα καράβια του ενετικού στόλου. Ο στόλος των Ενετών ήταν κυρίαρχος στην Μεσόγειο και για αυτό οι Ενετοί φρόντισαν την κατασκευή και την αναβάθμιση των λιμανιών που είχαν. Τα νεώρια ήταν πολύ σημαντικά για αυτούς, καθώς τα καράβια τους, είτε εμπορικά είτε πολεμικά, έπρεπε να ήταν σε άριστη κατάσταση και έτοιμα να ταξιδέψουν γρήγορα και με ασφάλεια.

Τα νεώρια του λιμανιού του Ηρακλείου κατασκευάστηκαν σε τέσσερις φάσεις κατά τον 15ο έως και 17 αιώνα από τους Ενετούς. Στην αρχική τους μορφή ανοικτά προς την πλευρά της θάλασσας με το εσωτερικό τους να εισχωρεί στο νερό μέχρι ένα σημείο. Με αυτό τον τρόπο, ήταν πιο εύκολα να ανασύρονται τα πλοία. Η επικοινωνία μεταξύ τους γίνονταν μέσα από τοξωτά ανοίγματα, ενώ διέθεταν τέσσερα ανοίγματα στην οροφή για φως και αέρα, τα οποία και έκλειναν με ξύλινα θυρόφυλλα. 

Συνολικά χτίστηκαν 19 νεώρια, ομαδοποιημένα σε τρία οικοδομικά συγκροτήματα, τα οποία και φέρουν τα ονόματα των κατασκευαστών τους: Arsenali Antichi και Arsenali Vechi (νοτιοδυτικά του λιμανιού) και Arsenali Duodo ή Nuovi νοτιοανατολικά του λιμανιού. Δίπλα σε αυτά υπήρχε μια αποθήκη αλατιού, του πιο σημαντικού εξαγώγιμου προϊόντος των Ενετών, και μια μεγάλη δεξαμενή νερού χωρητικότητας 20.000 βαρελιών. 

Σήμερα, σώζονται 5 - 6 νεώρια από τα δύο τελευταία τμήματα από τα Vechi και μόνο ένα από τα Nuovi, καθώς τα υπόλοιπα κατεδαφίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης του ενετικού λιμανιού. Τα Ενετικά νεώρια φιλοξενούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, ενώ φωταγωγούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποτελώντας αγαπημένο προορισμό ντόπιων και τουριστών για μια βόλτα.