Στο παλιό Ενετικό λιμάνι των Χανίων, δεσπόζει το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν, το περίφημο Γιαλί Τζαμί, το τζαμί δηλαδή του γυαλιού. Το επιβλητικό τετράγωνο κτίριο χρονολογείται περίπου στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμή του πρώτου φρουράρχου των Χανιών. Αποτελεί ένα σημαντικό έργο ισλαμικής τέχνης, καθώς ήταν το πρώτο τζαμί που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στην Κρήτη.

Το Γιαλί Τζαμί έχει κυβικό σχήμα με μεγάλο τρούλο που υποστηρίζεται από τέσσερα πέτρινα τόξα. Εκτός από τον μεγάλο τρούλο, η αρχιτεκτονική του Τζαμιού ξεχωρίζει για τους έξι μικρούς τρούλους που φαίνονται από τη βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου.

Από τη βορειοδυτική πλευρά υπάρχει μια στεγασμένη στοά με έξι μικρούς τρούλους. Το Τζαμί είχε και μιναρέ, ο οποίος κατεδαφίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι μικροί τρούλοι δε διαθέτουν τύμπανο και στηρίζονται σε μία στεγασμένη στοά. Το Γιαλί Τζαμί διέθετε μπροστά μία τεράστια αυλή γεμάτη με φοινικόδεντρα, όπου και βρίσκονταν και οι τάφοι των πασάδων και των γενιτσάρων. Το Τζαμί σταμάτησε τη λειτουργία του το 1923.

Στην αρχή, το κτίριο φιλοξένησε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Λαϊκής τέχνης, αλλά σήμερα, ύστερα από την αναπαλαίωση που έχει δεχτεί, αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό χώρο της πόλης που φιλοξενούνται εκθέσεις τέχνης και διάφορες εκδηλώσεις.