Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, θα συναντήσει κανείς έναν από τους πιο οικείους για τους μόνιμους κατοίκους ποταμούς, τον ποταμό Γιόφυρο. Αν και αποτελεί μια απλή καθημερινή εικόνα για όλους μας, ο ποταμός Γιόφυρος αποτελεί μία πραγματική όαση ζωής τόσο για τις περιοχές που διανύει, όσο και για τις εκβολές του, στα δυτικά της Αμμουδάρας.

Ο ποταμός Γιόφυρος, γνωστός και ως Διακονιάτης πηγάζει από διάφορους παραποτάμους του Ψηλορείτη, περνώντας από τις κοιλάδες της Αγίας Βαρβάρας, του Προφήτη Ηλία και των Μαλάδων. Οι εκβολές του προς τη θάλασσα βρίσκονται δίπλα στο Παγκρήτιο Στάδιο. Αν και η περιοχή του Καράβολα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, οι εκβολές του ποταμού δεν έχουν δεχθεί την ίδια φροντίδα. Δυστυχώς, ο ποταμός είναι αρκετά παραμελημένος και έχει την εικόνα ενός “σκουπιδότοπου” που δέχεται λύματα από τα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας.

Ο ποταμός Γιόφυρος, όμως, αποτελεί ένα σπουδαίο και πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την περιοχή, δημιουργώντας πανέμορφα φυσικά τοπία κατά μήκος του. Ξεκινώντας από τον παραπόταμο Πρινιανό, περνάει μέσα από τα φαράγγια του Πρινιά και του Βενεράτου και κατηφορίζει στην περιοχή του Αγίου Θωμά με τους καταρράκτες της Καρδιώτισσας. Εκτός από τα φυσικά τοπία κατά μήκος του ποταμού, με τους πλούσιους αμπελώνες και ελαιώνες δίπλα του, ο ποταμός Γιόφυρος φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό έμβιων όντων κυρίως κοντά τις εκβολές του. Πετρίτες, αρπακτικά, νυχτερίδες, γλάροι και κορμοράνοι βρίσκουν καταφύγιο στο Παγκρήτιο Στάδιο και στα κτίρια της γύρω περιοχής.