Η λίμνη Κουρνά βρίσκεται στο νομό Χανίων 4 χιλιόμετρα από την Γεωργιούπολη σε μία τοποθεσία μέσα στα βουνά. Το μέγεθός της είναι περίπου 580 στρέμματα με μέγιστο βάθος τα 20 περίπου μέτρα.

Η λίμνη

Η λίμνη είναι η μοναδική με γλυκό νερό που υπάρχει στην Κρήτη και αποτελεί ένα οικοσύστημα με πολλά και σπάνια είδη πανίδας και χλωρίδας. Για αυτό το λόγο έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα Natura 2000.

Πρόσβαση και δραστηριότητες

Η μετάβαση στον προορισμό  είναι εύκολη οδικώς. Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες και καφετέριες με θέα προς την λίμνη, ενώ κατά τους θερινούς μήνες μπορείτε να κάνετε και μπάνιο έχοντας πρόσβαση στο νερό από τις μικρές παραλίες που σχηματίζονται γύρω από τη λίμνη. Ο προορισμός ενδείκνυται και για τον χειμώνα καθώς μπορείτε να περιηγηθείτε στην περιοχή που είναι οι ταβέρνες, να δείτε τις πάπιες και να χαζέψετε την όμορφη και άγρια θέα της λίμνης, ενώ στην συνέχεια μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε το φαγητό ή τον καφέ σας.

Είναι μία εξαιρετική επιλογή για εκδρομή με την οικογένεια, καθώς μπορεί να καλύψει την ανάγκες της τόσο σε αναψυχή όσο και σε φαγητό.

Θρύλοι

Η λίμνη αυτή, όπως και κάθε άλλη τουλάχιστον στην Ελλάδα έχει τους δικούς της θρύλους. Ο πιο γνωστός είναι αυτός για τα άπατα νερά της, το οποίο όμως δεν ισχύει και ο άλλος είναι για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω της, τα οποία οι πιο "ευαίσθητοι", λένε ότι μπορούν να τα αισθανθούν.

Επίσης λέγεται ότι η λίμνη έχει μία νεράιδα που κατοικεί στα νερά της...