Η λίμνη Βουλισμένη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγίου Νικολάου, αποτελεί διασημότερο αξιοθέατο της πόλης και κομβικό σημείο συνάντησης για τους ντόπιους.

Το νερό της λίμνης παλιότερα ήταν γλυκό μέχρι το 1867 οπότε και ανοίχτηκε κανάλι για την επικοινωνία της με τη θάλασσα ώστε να προσφέρει ορμητήριο σε μικρές ψαρόβαρκες. Η μικρή γραφική γέφυρα που διασχίζει το κανάλι ήταν έργο του Αδοσίδη Κωστή Πασά, πρώτου χριστιανού διοικητή του Λασιθίου.

Από την αρχαιότητα η λίμνη ήταν συνδεδεμένη με διάφορες μυθοπλασίες. Ο παλαιότερος μύθος ήθελε τη θεά Αθηνά και τη θεά Άρτεμη Βριτομάρτυς να λούζονται στα νερά τη λίμνης. Οι πιο πρόσφατοι μύθοι είχαν να κάνουν με την γεωλογία της λίμνης. Για χρόνια πιστεύονταν ότι η λίμνη δεν είχε πυθμένα, πράγμα που διαψεύσθηκε όταν το 1853 ο Άγγλος ναύαρχος Σπράτ μέτρησε το πιο βαθύ σημείο του πυθμένα της στα 64 μέτρα. Επίσης, λόγω τον κάθετων τοιχωμάτων της είχε δημιουργηθεί η εικασία ότι η λίμνη αποτελούσε κρατήρα ηφαιστείου, σήμερα όμως πιστεύεται ότι είναι έξοδος υπόγειου ποταμού.

Δύο γεγονότα συνδεδεμένα με τη λίμνη συνεχίζουν να δίνουν σήμερα τροφή στη φαντασία. Η ρίψη μέρος του εξοπλισμού από τους Γερμανούς κατακτητές το 1944 κατά την αποχώρηση τους από την περιοχή, που όμως θεωρείτε ότι εξαφανίστηκε και δεν βρέθηκαν ποτέ ευρήματα στο πυθμένα και η εμφάνιση νεκρών ψαριών στην επιφάνεια της λίμνης μετά το σεισμό της Σαντορίνης το 1956, γεγονός που δημιούργησε υποθέσεις για υπόγεια επικοινωνία των δύο σημείων.