Η λίμνη Βότομος στο Ζαρό ή κοινώς η λίμνη του Ζαρού βρίσκεται λίγο μετά το χωριό Ζαρός στα νοτιοδυτικά του νομού Ηρακλείου και σε απόσταση περίπου 45 χιλιομέτρων.

Η λίμνη

Η λίμνη αποτελεί την μεγαλύτερη τεχνιτή του νομού. Το περιβάλλον γύρω της έχει πλέον αναπτυχθεί και το τοπίο είναι όμορφο, καταπράσινο και ιδανικό για εκδρομή. Το τοπίο βοηθάει φυσικά και το γεγονός ότι το δάσος του Ρούβα και η πηγή Βότομος, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Στην λίμνη μπορείτε να περπατήσετε, να κάτσετε σε ένα παγκάκι και να απολαύσετε το τοπίο, να δείτε την πανίδα και την χλωρίδα και να φάτε το φαγητό σας, είτε σε μία από τις ταβέρνες που υπάρχουν εκεί, είτε μπορείτε να κρατάτε το δικό σας και να το απολαύσετε σε κάποιο από τα ξύλινα τραπέζια τα οποία είναι διαθέσιμα περιμετρικά της λίμνης.

Ο προορισμός είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κατοίκους των γύρω περιοχών, αλλά και όλου του νομού και του νησιού ευρύτερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση γίνεται εύκολα με όχημα σε ένα καλό επαρχιακό δρόμο, ο οποίος σε πολλά σημεία είναι αρκετά στενός, χωρίς όμως να γίνεται επικίνδυνος.

Διαδρομές

Οι εραστές της φύσης μπορούν να ξεκινήσουν από τη λίμνη και να καταλήξουν έπειτα από πεζοπορία (περίπου 2 ωρών) στο δάσος του Ρούβα. Η διαδρομή είναι μαγευτική μέσα από το φαράγγι του Αγ. Νικολάου.