Το ανάκτορο της Κνωσού αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και κατά συνέπεια της πόλης του Ηρακλείου. Αποτελούσε την έδρα του ξακουστού Βασιλιά Μίνωα και κάθε χρόνο ορδές τουριστών καταφθάνουν και τιμούν με την επίσκεψη τους αυτό το θαυμαστό πολιτιστικό αξιοθέατο.

Ο Μίνωας

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Βασιλιάς Μίνωας ήταν παιδί του θεού Δία και της Ευρώπης. Από τη σύζυγο του Πασιφάη κατάφερε να αποκτήσει πολλά παιδιά, εκ των οποίων τα γνωστότερα είναι η Αριάδνη, ο Γλαύκος, ο Ανδρόγεως και ο Δευκαλίων.

Όταν ο Μίνωας έγινε βασιλιάς, το πρώτο του μέλημα ήταν να οργανώσει στόλο για να διώξει τους πειρατές που λεηλατούσαν την Κρήτη. Αυτό είχε ως συνέπεια τη δημιουργία της μεγαλύτερης - τότε - θαλασσοκρατίας στον ελλαδικό χώρο.

Το ανάκτορο

Το ανάκτορο της Κνωσού στη σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα αρκετών αναστηλώσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν απο τον Άγγλο αρχαιολόγο Σερ Άρθουρ Τζον Έβανς. Την ομορφιά του ανακτόρου συμπληρώνουν πολυάριθμα πεύκα και κυπαρίσσια, τα οποία προσφέρουν μια αίσθηση δροσιάς ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Όσον αφορά το μακρινό παρελθόν, το ανάκτορο ήταν πολυόροφο (αρκετά κτίρια είχαν τέσσερις και πέντε ορόφους) κάλυπτε μια έκταση 20.000 τ.μ και χωριζόταν σε διάφορα τμήματα. Λέγεται μάλιστα ότι περιείχε περίπου 1500 δωμάτια. 

Το ανάκτορο είχε ακόμα ένα σύνθετο αποχετευτικό και υδρευτικό δίκτυο, το οποίο είχε τη δυνατότητα να τροφοδοτεί με νερό τα ανάκτορα από μακρινές αποστάσεις.

Όσον αφορά τα ιερά του ανακτόρου, αυτά στολίζονταν με διπλούς πέλεκυς και πέτρινα κέρατα ταύρου τα οποία και αποτελούσαν τα σύμβολα της θρησκείας των Μινωιτών. Τα δωμάτια είχαν βεράντες και ήταν στολισμένα με μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες οι οποίες απεικόνιζαν εικόνες της φύσης καθώς επίσης και πρίγκιπες με αρχόντισσες.