Το νησί Άγιοι Θεόδωροι ή Θοδωρού απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από την παραλία του Πλατανιά στα Χανιά, έχει έκταση 697 στρέμματα και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή για τη διάσωση του Κρητικού αγριοκάτσικου, Κρι-Κρι.

Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της μικρής ομώνυμης εκκλησίας του νησιού και δίπλα του υπάρχει το Γλαράκι, μια μικρή βραχονησίδα με πολλούς γλάρους η οποία δεν συνηθίζεται να αναφέρεται ξεχωριστά μόνο με το όνομα της, αλλά μαζί το νησί με την βραχονησίδα ως τα Θοδωρού. Και τα δυο είναι βραχώδη και ακατοίκητα.

Θρύλοι

Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι σχετικά με την δημιουργία των νησιών λόγω της θέας που αντικρίζει κάποιος όταν κοιτάξει από τον Πλατανιά προς τα Θοδωρού. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εικόνα αυτή δίνει την εντύπωση μιας τεράστιας χελώνας με ανοιχτό στόμα, έτοιμη να επιτεθεί ή να δαγκώσει κάτι. Γι' αυτό ο πιο γνωστός θρύλος αναφέρει ότι ο Ποσειδώνας δημιούργησε αυτά τα δυο νησάκια όταν μεταμόρφωσε μια τεράστια χελώνα και το μωρό της σε πέτρα όταν αυτοί προσπάθησαν να πλησιάσουν απειλητικά προς την Κρήτη.