Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης στεγάζεται στο ανακαινισμένο κτίριο της Παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας του Ηρακλείου, στο κόλπο Δερματά.

Το Μουσείο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, προσφέροντας μέχρι και σήμερα στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία.

Οι εκθεσιακοί χώροι, που καλύπτουν περίπου 3.500 m2, παρουσιάζουν μέσα από τα εκθέματα το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης σε αντιδιαστολή με αυτό της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου. Οι συλλογές περιλαμβάνουν εκθέματα που οργανώνονται σε πέντε θεματικές: ζωολογικό, βοτανικό, παλαιοντολογικό – γεωλογικό και ορυκτολογικό.

Το Μουσείο διαρθρώνεται σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να ανακαλύψει:

1. τα Διοράματα, αναπαραστάσεις της φύσης σε φυσικό μέγεθος

2. το Γιγάντιο Δεινοθήριο, το μεγαλύτερο προϊστορικό ζώο της Κρήτης που έζησε στο νησί πριν από 8,5 εκατομμύρια χρόνια

3. το Ζωντανό Μουσείο, με ζωντανά ζώα χαρακτηριστικά της περιοχής

4. τον Ερευνότοπο, έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά όπου μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση της Κρήτης μέσα από διαδραστικά παιχνίδια

5. τον Εγκέλαδο, έναν βιωματικό προσομοιωτή σεισμών όπου μπορεί ο επισκέπτης να νιώσει πραγματικούς σεισμούς που έχουν συμβεί σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Στο Μουσείο λειτουργούν επίσης βιβλιοθήκη, φωτογραφικό αρχείο, γραφιστικό εργαστήριο, εργαστήριο ταριχεύσεων και εκθεμάτων, όπως και εργαστήριο GIS. 

Το 2012 το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συμβολή του στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων. Δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, έχοντας αναδειχθεί σε βασικό φορέα αξιολόγησης έργων και μελετών σε συνεργασία με πολίτες, φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση σε όλα τα επίπεδα παρέχοντας αμισθί αντίστοιχες υπηρεσίες.